Rozen Teelt

Oogsten.
teelt_rozen_01Tijdens het oogsten worden de rozen beoordeeld op de juiste rijpheid. De rozen worden op een dusdanige manier geknipt dat er weer voldoende nieuwe, jonge scheuten beginnen te groeien.

De rozenstruiken gaan gemiddeld 5 jaar mee. Per jaar knippen we ongeveer 30 rozen per struik. Om beide handen vrij te houden voor het werk, wordt er gebruik gemaakt van oogstkarren. Hierin worden de rozen tijdens de oogst in opgeslagen en is de kans op beschadigen minimaal. Wanneer de oogstkar vol is worden de rozen gebundeld en in een transportbak met water en een speciaal voorbehandelingsmiddel geplaatst. Dit gebeurt om de versheid van het product in stand te houden en later een goede uitbloei te stimuleren.

De geoogste rozen worden nog aan een laatste selectie onderworpen door de medewerkers die de rozen in de rozenverwerkingsmachine hangen. Een kromme tak of een iets rijpere bloem kan op deze manier nog uitgeselecteerd worden om de uniformiteit te verbeteren! De camera beoordeelt verder de dikte en lengte van de steel.
teelt_rozen_02
Per lengte komen de rozen, op maat afgeknipt en gebundeld in bossen van het gewenste aantal, er aan de achterkant weer uit, waarna de bossen in de sealer keurig in folie gewikkeld worden.

Pluizen.
Tijdens het pluizen worden de zijtakjes (pluizen) van de rozentak voorzichtig weggebroken. Deze zijtakken vragen dusdanig veel energie van de plant dat de groei van deze zijtakjes ten koste kan gaan van de grootte van de uiteindelijke hoofdknop.
teelt_rozen_03
Inbuigen takken van mindere kwaliteit.
Bij te korte, te kromme en te dunne takken wordt de hoofdknop verwijderd. Deze takken worden “ingebogen” (plat gelegd) wanneer ze zijn volgroeid. Hierdoor gaat het blad van deze takken niet verloren en kunnen ze de goede takken helpen met groeien.